8 Essentiële tips om fietsdiefstal te voorkomen
January 19, 2024

8 Essentiële tips om fietsdiefstal te voorkomen

Bescherm je fiets effectief tegen diefstal met essentiële tips, zoals meerdere goedgekeurde sloten gebruiken.

Introductie

In ons fietsrijke Nederland, met meer fietsen dan inwoners, is fietsdiefstal helaas een veelvoorkomend probleem. Met de stijgende populariteit van elektrische fietsen zien dieven meer kansen dan ooit. In 2021 alleen al werden er maar liefst 735.000 fietsen gestolen. Deze statistieken zijn alarmerend, maar gelukkig zijn er effectieve manieren om je fiets te beschermen. Hier zijn acht cruciale tips om fietsdiefstal te voorkomen en je tweewieler veilig te houden.

1. Registreer je Fiets en noteer unieke kenmerken

Een van de meest cruciale stappen na het kopen van een fiets is de registratie. BIKEBAZE® maakt dit proces eenvoudig en effectief. Door je fiets te registreren met het unieke framenummer, creëer je een traceerbare identiteit voor je fiets, wat cruciaal is bij diefstal. Neem ook de tijd om foto’s te maken van je fiets en noteer specifieke kenmerken. Bewaar deze gegevens veilig, bijvoorbeeld samen met de aankoopbon. Dit kan van onschatbare waarde zijn bij het terugvinden van je fiets.

Registreer nu je fiets nu in ons centrale fietsregister. Jouw fiets op jouw naam door middel van het unieke framenummer van je fiets. Een digitaal eigendomsbewijs.

2. Gebruik bewaakte fietsenstallingen

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het gebruik van bewaakte fietsenstallingen is een van de veiligste manieren om je fiets te stallen. Deze stallingen bieden niet alleen extra beveiliging tegen diefstal, maar vaak ook bescherming tegen weersinvloeden. In veel steden en bij treinstations zijn deze stallingen gratis beschikbaar.

3. Gebruik meerdere goedgekeurde sloten

Een enkel slot is vaak niet voldoende om vastberaden dieven af te schrikken. Gebruik daarom meerdere sloten, bij voorkeur met een ART-keurmerk. Deze sloten zijn getest op hun weerstand tegen pogingen tot diefstal. Een combinatie van een ringslot en een kettingslot, bijvoorbeeld, maakt het voor dieven aanzienlijk moeilijker om je fiets mee te nemen. Denk eraan: hoe meer tijd en moeite het kost om een slot te forceren, hoe minder aantrekkelijk je fiets wordt voor dieven.

4. Bevestig je fiets aan een onbeweeglijk object

Dit is een van de belangrijkste aspecten van het veilig stallen van je fiets. Zorg ervoor dat je fiets vaststaat aan een object dat niet verplaatst kan worden, zoals een fietsenrek, een lantaarnpaal of een stevig hek. Het is cruciaal dat zowel het frame als het wiel (of wielen) van de fiets vastzitten. Dit voorkomt dat dieven simpelweg het slot van het wiel verwijderen en met de rest van de fiets aan de haal gaan.

5. Plaats het slot correct

De positionering van je slot kan een groot verschil maken. Bij een kettingslot is het advies om het hoog en los van de grond te bevestigen. Dit bemoeilijkt het gebruik van gereedschap zoals betonscharen. Een beugelslot daarentegen kan je het beste zo laag mogelijk bij de grond bevestigen, waarbij je zoveel mogelijk ruimte binnen de beugel opvult. Dit maakt het moeilijk om het slot te forceren zonder de fiets te beschadigen.

Naast een goed geplaatst slot, kan een SafeTag een aanzienlijk verschil maken. Deze tags zijn niet alleen opvallend, maar ook ontworpen om bij verwijderingspogingen te verpulveren, waardoor ze extreem moeilijk te verwijderen zijn. SafeTags werken als een afschrikmiddel voor dieven door duidelijk aan te geven dat je fiets beveiligd en geregistreerd is.

Maak je fiets extra veilig met een BIKEBAZE® SafeTag. Bezoek onze Ecosysteem-pagina om meer te weten te komen en je fiets nog beter te beveiligen door middel van een simpele registratie van je fiets op jouw naam in combinatie met een SafeTag.

6. Kies een verlichte, zichtbare parkeerplaats

Diefstal vindt vaak plaats op afgelegen, slecht verlichte plekken. Door je fiets te parkeren op een goed verlichte plaats met veel voorbijgangers, verklein je de kans dat een dief ongestoord te werk kan gaan. Goede verlichting en zichtbaarheid vanuit meerdere hoeken zijn je bondgenoten in het voorkomen van diefstal.

7. Beveilig je tuin of fietsenschuur

Ook thuis moet je waakzaam zijn. Zorg voor stevige sloten op schuurtjes en tuinhekken. Een muuranker of grondanker kan een uitstekende toevoeging zijn voor extra beveiliging. Denk eraan: dieven zijn vaak op zoek naar de makkelijkste doelwitten. Maak je fiets thuis niet tot een makkelijk doelwit.

8. Overweeg een GPS-tracker

Voor de ultieme gemoedsrust kan een GPS-tracker een uitstekende investering zijn. Hoewel het de diefstal op zich niet voorkomt, verhoogt het de kans aanzienlijk dat je je fiets terugvindt na diefstal. Moderne GPS-trackers zijn klein, discreet en kunnen een nauwkeurige locatie van je fiets doorgeven.

Een GPS-tracker kan nuttig zijn, maar er zijn nadelen. Signalen kunnen verstoord worden, ze zijn vaak duur in aankoop en vereisen een maandelijks onderhoudsabonnement. Een meer toegankelijke en afschrikkende optie is het gebruik van BIKEBAZE® SafeTags in combinatie met het registreren van je fiets op jouw naam in onze database. Dit biedt een efficiënte, kosteneffectieve en gebruiksvriendelijke manier om je fiets te beveiligen.

Ontdek het gemak en de zekerheid van een  SafeTag in combinatie met onze fietsregistratie. Zet je fiets nu op jouw naam.

Conclusie

Fietsdiefstal is een groot probleem, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je de risico's aanzienlijk verkleinen. Een goede voorbereiding en het gebruik van BIKEBAZE® voor fietsregistratie zijn essentiële stappen in het beschermen van je fiets.

Bescherm je fiets nu met BIKEBAZE®. Registreer je fiets en ontdek hoe we je kunnen helpen deze veilig te houden. Bezoek onze Use Cases-pagina om situaties te lezen waar deel uitmaken BIKEBAZE® handig van pas komt.