Fietsdiefstal: Waar verdwijnt jouw fiets na diefstal?
September 29, 2024

Fietsdiefstal: Waar verdwijnt jouw fiets na diefstal?

Help de waarheid over gestolen fietsen in binnen- en buitenland te onthullen.

Registreer Nu je fiets!

Veel mensen in Nederland geloven dat gestolen fietsen massaal naar het buitenland verdwijnen, vooral naar landen zoals Polen en andere delen van Oost-Europa. Hoewel dit idee wijdverspreid is, is het vooral gebaseerd op speculatie en verhalen, zonder solide bewijs om het volledig te ondersteunen.

Onderzoek wijst uit dat een groot deel van de gestolen fietsen in werkelijkheid binnen de stadsgrenzen blijft, zoals blijkt uit het rapport Tracking Stolen Bikes in Amsterdam. In deze studie werd onthuld dat gestolen fietsen vaak lokaal worden doorverkocht en dat slechts een klein percentage over de grens belandt. Dit weerlegt deels het idee dat gestolen fietsen automatisch naar het buitenland gaan, hoewel er wel wat waarheid zit in de verhalen over Polen en Oost-Europa.

Fietsdiefstal: Misverstanden en werkelijkheid

Het verhaal dat een gestolen fiets vaak naar het buitenland gaat, is begrijpelijk gezien de complexiteit van de fietsendiefstalmarkten. Echter, zonder betrouwbare data blijft het lastig om precies te zeggen wat er met gestolen fietsen gebeurt. Sommige fietsen belanden in Polen of Oost-Europese landen, maar er is weinig concrete data om te bepalen hoeveel dit werkelijk voorkomt. Lokale verkoop en verhandeling van gestolen fietsen is nog steeds de grootste factor in steden zoals Amsterdam en Rotterdam​ (Tracking stolen bikes in Amsterdam).

De Rol van BIKEBAZE in fietsdiefstalbestrijding

Omdat er zoveel verhalen, maar weinig data zijn, speelt BIKEBAZE een cruciale rol in het genereren van inzichten rondom fietsdiefstal. Door je fiets te registreren in onze database en onze SafeTags te gebruiken, help je niet alleen jezelf om je fiets beter te beschermen, maar draag je ook bij aan het verzamelen van data over fietsdiefstal. Deze informatie helpt ons om fietsdiefstalpatronen te begrijpen en effectiever tegen te gaan.

Met jouw registratie in BIKEBAZE werken we samen om eindelijk antwoorden te krijgen op vragen als: verdwijnen fietsen naar het buitenland? Waar belanden ze echt? Hoe kunnen we fietsdiefstal structureel verminderen? Samen maken we fietsdiefstal inzichtelijk en bestrijden we het beter.

Registreer je fiets nu!

Wil jij ook een bijdrage leveren aan het verminderen van fietsdiefstal en tegelijkertijd je eigen fiets beschermen? Registreer je fiets nu bij BIKEBAZE, gebruik onze SafeTags en help ons om dieven een stap voor te blijven. Een sticker maakt een groot verschil!

Registreer je fiets hier!

Registreer Nu je fiets!