Framenummer fiets controleren: Zo doe je het
August 30, 2024

Framenummer fiets controleren: Zo doe je het

Leer hoe je eenvoudig het framenummer van je fiets controleert om diefstal te voorkomen en je fiets veilig te stellen.

Het kopen van een tweedehands fiets kan een slimme manier zijn om geld te besparen, maar het brengt ook risico's met zich mee. Een van de grootste zorgen is het onbewust aanschaffen van een gestolen fiets. Gelukkig kun je dit voorkomen door het framenummer van de fiets te controleren in verschillende databases voordat je tot aankoop overgaat. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dat doet en waarom het zo belangrijk is.

Wat is een framenummer en waar vind je het?

Een framenummer is een uniek identificatienummer dat op het frame van een fiets is gegraveerd of gestempeld. Dit nummer is essentieel om een fiets te kunnen registreren, te identificeren en om aangifte te doen in het geval van diefstal. Het framenummer bevindt zich meestal op de volgende plaatsen:

  • Onder de trapas (waar de pedalen samenkomen)
  • Op de zadelpenbuis (onder het zadel)
  • Op de voorvork (het deel dat het voorwiel ondersteunt)

Voor meer details over waar je het framenummer precies kunt vinden, lees ons artikel Waar bevindt het framenummer zich op een fiets?.

Stap 1: Verzamel de benodigde informatie

Voordat je een fiets kunt controleren, heb je het framenummer van de fiets nodig. Als je de fiets al hebt, kun je het framenummer op een van de bovengenoemde plaatsen vinden. Noteer daarnaast ook het merk en model van de fiets; dit kan helpen bij het bevestigen van de identiteit van de fiets in de database.

Stap 2: Controleer het framenummer in verschillende databases

Er zijn meerdere betrouwbare databases waar je kunt controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Hier zijn de belangrijkste:

  1. Stop Heling
    • Stop Heling is een nationale database waar je het framenummer van de fiets kunt invoeren om te controleren of de fiets als gestolen is geregistreerd. Deze database wordt door de overheid onderhouden en bevat informatie over gestolen goederen, waaronder fietsen. Ga naar Stop Heling om de controle uit te voeren.
  2. RDW Fietsdiefstalregister
    • De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) beheert een fietsdiefstalregister waarin je kunt controleren of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Dit register bevat aangiften van gestolen fietsen die na 1 januari 2008 zijn gedaan. Je kunt het framenummer invoeren om te zien of de fiets als gestolen is gemeld. Bezoek RDW Fietsdiefstalregister voor meer informatie.
  3. BIKEBAZE
    • BIKEBAZE biedt een extra laag van beveiliging door het framenummer van je fiets te koppelen aan een unieke SafeTag en aan jouw naam. Als je jouw fiets hebt geregistreerd bij BIKEBAZE, wordt de fiets gemakkelijker terug te vinden bij diefstal. Je kunt de status van je fiets eenvoudig controleren via de BIKEBAZE-database.

Stap 3: Wat betekenen de resultaten?

  • Ja, de fiets is gestolen: Als de database aangeeft dat de fiets als gestolen is geregistreerd, moet je de koop afbreken (anders heling!) en de situatie melden bij de politie. Indien je de contactgegevens ziet van de rechtmatige eigenaar, neem dan ook contact op met deze persoon. Dit is namelijk te zien als je een fiets opzoekt via BIKEBAZE.
  • Nee, de fiets is niet als gestolen geregistreerd: Dit betekent dat er geen melding van diefstal bekend is voor deze fiets. Let op, dit biedt geen absolute garantie dat de fiets niet gestolen is, omdat niet alle diefstallen worden gemeld of geregistreerd.

Stap 4: Voltooi de aankoop of meld het bij de politie

Als de situatie niet verdacht is, kun je overgaan tot aankoop. Bewaar het framenummer goed, zodat je in geval van diefstal direct aangifte kunt doen.

Doe altijd aangifte van diefstal

Als je ooit het slachtoffer wordt van fietsdiefstal, is het belangrijk om altijd aangifte te doen. Door aangifte te doen, wordt jouw fiets geregistreerd in de genoemde databases, wat de kans vergroot dat de fiets wordt teruggevonden en de dief wordt gepakt.

Bescherm je fiets met BIKEBAZE!

Heb je een fiets gekocht die nog niet geregistreerd is bij BIKEBAZE? Zorg er dan voor dat je dit meteen doet! Registreer je fiets eenvoudig via www.bikebaze.nl/shop en voeg een extra laag beveiliging toe met onze unieke SafeTag.

Een simpele sticker kan een groot verschil maken. Het helpt niet alleen bij het terugvinden van je fiets bij diefstal, maar het schrikt ook dieven af. Bescherm je fiets en geniet zorgeloos van elke rit met BIKEBAZE!

Vergeet niet te checken waar het framenummer van je fiets zich bevindt in ons artikel Waar bevindt het framenummer zich op een fiets?.